BHLD Text Logo
BHLD FAQ

Ovdje su obrađene mnoge naprednije teme koje nismo mogli svrstati u druge kategorije. Teme su u formi pitanja i odgovora, koja se obično na engleskom naziva Frequently Asked Questions (FAQ).

Copyright © 2004 Udruženje Linux korisnika BiH
BabyTux

Kako da pišem na disk formatiran sa NTFS sistemom (Windows 2000 i XP)?

VAŽNO: Podrška za pisanje na NTFS diskove je eksperimentalna! Činite to na vlastitu odgovornost. FAT32 particije su vrlo dobro podržane, preporučujemo da - ako želite imati datoteke kojima pristupate i iz Windowsa i iz Linuxa - odvojite jedan dio diska za razmjenu i formatirate ga pod FAT32 sistemom.

(... Captive NTFS ...)

Kako da koristim svoj USB memorijski stick za trajni smještaj podataka?

Da biste koristili USB stick za BHLD podatke morate ga najprije formatirati pod BHLD-om. Kada to jednom uradite, više nećete moći koristiti stick za pristup datotekama iz Windowsa. Ipak, sigurni smo da se ovo višestruko isplati. Naime, nakon ovog zahvata moći ćete koristiti vaš BHLD CD i USB stick kao prenosivi računar! Gdje god da odete, imaćete sa sobom svoje postavke i datoteke.

Kada ste završili ovu proceduru, ubuduće je dovoljno da prije pokretanja BHLD-a utaknete USB stick u računar - BHLD će ga prepoznati i koristiti za budući rad. Sada vaše datoteke možete slobodno zapisivati u “kućni” direktorij, čime ste ih ustvari spremili na USB stick.

Kako da pokrenem BHLD na svim računarima u mreži, uz samo jedan CD?

Imate relativno savremene umrežene računare? Želite pokrenuti BHLD na svima, “na prepad”, a imate samo jedan CD? Većina modernih računara podržava tzv. Network Boot, tj. pokretanje sistema sa mreže. Network Boot je funkcija BIOSa, tako da možete saznati podržava li to vaš računar tako što ćete ući u BIOS meni.

Najprije pokrenite BHLD na jednom od računara koristeći CD. U meniju BHLD / Services izaberite "KNOPPIX Terminal server". Nakon uvodnog dijaloga, najprije izaberite opciju "setup". (...)

Sada restartujte ostale računare u mreži. Oni bi trebali prepoznati pokrenuti BHLD i pokrenuti identičan sistem. Ovo pokretanje traje koji minut duže, zato imajte strpljenja.

Nazad na vrh ^
WebdocImgWebdocImg
BHLD
    Originalna ideja: Vedran Ljubović
    Release manager: Adis Nezirović
    Dizajn stranice: Ahmet Mulalić