BHLD Text Logo
BHLD priručnik

Prema tradiciji, kvalitet nekog softvera očitava se i u dokumentaciji koja uz njega dolazi. Softver bez priručnika je nedovršen softver! Zbog toga vam predstavljamo ovaj fini priručnik (The Fine Manual), da vam olakša druženje sa Linux-om. Što bi se reklo, "prije upotrebe" - RTFM (Read the Fine Manual)

Copyright © 2004 Udruženje Linux korisnika BiH
BabyTux

Rad sa programima

Kako pristupiti instaliranim programima

Kako da pregledam dostupne programe? Na BHLD CD-u dolaze desetine korisnih programa za obavljanje najrazličitijih zadataka! Da biste radili s njima, koristićete tzv. K meni. Ovaj meni je sličan Start meniju u Windowsu, a nalazi se u krajnjem donjem lijevom uglu. Tu ćete vidjeti slovo K koje se nalazi ispred točka. Kliknite jednom na slovo K da bi se otvorio meni, kao što je prikazano na slici ispod.

Slika: KMeni

Programi su raspoređeni u kategorije. Pored imena svakog programa, u zagradi, nalazi se kratak opis. Ako vam to ne govori mnogo, slobodno pokrenite program da biste vidjeli sami. Čitav sistem se nalazi na CDu, tako da se ne morate bojati da ćete nešto pokvariti. Ako dođete u situaciju da ne znate kako dalje, jednostavno ugasite računar i izvadite CD.

Kako napisati tekst? ^

Pokrenite program OpenOffice.org Writer. Možete ga potražiti na podmeniju Uredske aplikacije, ili iskoristite prečicu: u donjem lijevom dijelu ekrana kliknite na plavu ikonu sa galebovima. Dobićete meni na kojem možete izabrati Writer

Slika: OpenOffice meni
Slika: OpenOffice prečica

Za više informacija pogledajte naša Kratka uputstva za OpenOffice.org na bosanskom. Zapamtite da će svi tekstovi koje napišete biti izgubljeni nakon gašenja računara. Da biste to spriječili, zapišite ih na disketu.

Pored naprednijih programa za obradu teksta, poput OpenOffice paketa, možete koristiti editore teksta sa ograničenim brojem opcija za formatiranje (oblikovanje) teksta, kao što su KWrite (K Meni | Aplikacije | Editori | KWrite) i nešto napredniji Kate editor (KMeni | Aplikacije | Editori | Kate). Ovi programi su slični programima Notepad i WritePad na Windowsu.

Kako na Internet? ^

Ako se nalazite u dobro podešenoj mreži, svi parametri za pristup Internetu bi trebali biti podešeni pri startu BHLD-a tako da već možete otvarati web stranice. U suprotnom (npr. ako imate modem), možda ćete morati ručno vršiti neko podešavanje. Za detalje pogledajte "Rad sa uređajima".

Za vaše "internet iskustvo" imate na raspolaganju dva Web Browser-a (Web preglednika), Konqueror i Firefox. Oba možete naći na "KMeni | Aplikacije | Internet", ili im možete pristupiti preko prečica. Naravno, Konqueror se automatski pokreće pri startu BHLD-a i otvara prozor sa dokumentacijom. Nešto iskusniji korisnici će možda radije koristiti Firefox web browser:

Slika: Mozilla

Kako da se povežem na IRC? ^

Internet Relayed Chat (IRC) jedan je od najpopularnijih vidova zabave na Internetu, a mIRC je programa koji se najčešće koriste za IRC. Postoji više Linux programa koji se mogu koristiti za IRC, a vjerovatno najbolji su Konversation i X-Chat (ovaj drugi možete koristiti čak i na Windowsu).

Prilikom pokretanja X-Chat dobićete prozor u kojem možete podesiti vaš nadimak i odabrati IRC server na koji se želite spojiti. U prvoj liniji prozora vidite tri polja u kojima unosite nadimak koji želite koristiti, i dva alternativna nadimka (za slučaj da je prvi zauzet).

Ne preporučujemo unošenje "pravog imena" ako želite zaštititi vaš identitet. Konačno, ispod svega imate listu nekoliko desetina IRC mreža poredanih abecedno. Kod nas su najpopularnije DALnet, IRCNet i UnderNet. Ako imate neki svoj server možete ga dodati na listu koristeći dugme "Add".

Za kraj, napomenimo za kraj da privatni chat ne možete otvoriti tako što dvokliknete na ime sagovornika, nego trebate kliknuti desnim dugmetom miša na nadimak korisnika i izabrati opciju Open Dialog Window.

Programi za instant messaging ^

Postoji ogroman broj ovakvih mreža (ICQ, MSN, AOL (AIM), Yahoo ...) Za svaku od ovih mreža postoji niz programa koji se mogu koristiti. Neki više vole da imaju zaseban program za svaku mrežu, a drugima su draži tzv. multi-protokol programi s kojima se svim ovim mrežama može pristupiti istovremeno. Na BHLD CDu su uključena dva programa: Kopete i gAim. Oba su "multi-protokol", što znači da pomoću njih možete pristupati skoro svim popularnim mrežama.

Slika: Kopete

Sada ćemo objasniti kako se koristi Kopete. Prije korištenja morate podesiti korisnički račun. Kliknite na dugme Novi u desnom kraju ovog prozora. Kliknite jednom na dugme "Dalje >>". Na idućem prozoru izaberite vrstu računa koji podešavate. Na spisku su dati svi poznati programi za dopisivanje: ICQ, MSN, AIM itd. Možete slobodno podesiti više ovih računa! Za početak izaberite jedan, recimo ICQ, i kliknite na dugme "Dalje >>". Ako se sjećate vašeg UIN broja i šifre ovdje ih možete unijeti. U suprotnom, kliknite na link "Register for an ICQ account" da biste registrovali novi. Još jedan klik na "Dalje >>" i zatim na "Završi" i vaš ICQ račun je podešen!!

Slika: Kopete setup

Dobićete ipak još jedno pitanje: da li šifru želite pohraniti na nesiguran način. Pošto se sve nalazi u memoriji (RAM disk), slobodno odgovorite potvrdno.
Kada kliknete na dugme "U redu", podešavanje Kopete-a je završeno i preostaje samo da se spojite na ICQ mrežu. Kliknite na zasivljeni cvjetić i izaberite opciju On-line. Cvjetić će nakon nekog vremena postati zelen što znači da ste se spojili. Na sličan način funkcioniše rad sa drugim mrežama. Prozor možete sakriti klikom na simbol Kopete-a (prozor za razgovor okružen sa četiri raznobojna kruga) u donjem desnom dijelu ekrana.

Šta je sa muzikom? ^

Za slušanje muzike najčešće se koristi program XMMS (KMeni | Multimedija | Sound | XMMS), koji izgledom podsjeća na program WinAmp (na Windowsu). XMMS podržava veliki broj formata muzičkih datoteka, može svirati CD-ove, a možete ga koristiti i kao Jukebox

Prilikom prvog pokretanja XMMS-a pokrenut će se glavni prozor, koji možete proširiti dodavanjem Equalizer-a i Playlist-e tako što kliknete na EQ i PL u donjem desnom uglu glavnom prozora. Datoteke dodajete uz pomoć Playliste i to tako sto ćete kliknuti na dugme +File u donjem lijevom uglu. Ako prilikom klika zadržite miš nešto duže, moći ćete izabrati i dodavanje cijelog direktorija.

Slika: XMMS

Naredbe su veoma intuitivne i zahvaljujući standardu kojeg prate ovakvi programi lako se možete snaći.

Jedan od najčešće korištenih CD Player-a je KsCD, čiji izgled možete vidjeti na slici ispod. Primijetićete da ne možete izvaditi BHLD CD-ROM iz uređaja dok je BHLD aktivan. Da biste to riješili, koristite startnu opciju bhld toram prilikom pokretanja samog BHLDa. Za ovo je potrebno da imate nešto više RAM memorije.

Slika: Kscd

Često se dešava da ne dobijate zvuk iz audio CDova jer ne posjedujete tzv. audio kabl (koji povezuje CD-ROM uređaj sa audio karticom). Ovaj problem možete prevazići u programu KsCD ako odaberete: Ostalo / Podesi KsCD... / Koristi direktni digitalni playback.

Postoji još programa koje možete koristiti za slušanje muzike. Neki od njih se nalaze i na BHLD-u (npr. beep), ali veći broj njih dolazi uz "prave" GNU/Linux distribucije.

Filmovi ^

Za gledanje filmova možete koristiti xine. Korisnički interfejs je prikazan na slici ispod.

Slika: Xine

Xine može pokretati AVI (DivX) datoteke različitih formata, MPEG datoteke, Vorbis OGG itd. Playlistu otvarate uz pomoć ikone koje vidite ispod, a nalazi se na sredini xine-a.

Slika: Xine dodaj

Nakon što kliknete na ovu ikonu, otvorit će se prozor u kojem možete izaberati datoteku/film koji želite gledati.

Slika: Xine playlista

Kako snimiti CD? ^

U meniju Multimedija | Snimanje CD-a nalazi se program pod imenom K3b. K3b je vrlo jednostavan za korištenje i sličan je pojedinim programima za Windows.
(Ukoliko se K3b ne nalazi na meniju, možete ga pokrenuti sa "KMeni | Pokreni komandu" >> "k3b")

Kada pokrenete K3b po prvi put, pitaće vas za brzinu vašeg CD-RW uređaja, nakon čega možete početi s radom. U donjem dijelu ekrana ponuđene su vam standardne opcije: Novi Audio CD projekat, Novi Data CD projekat, Novi Data DVD projekat i Kopiraj CD. Izaberite odgovarajuću opciju ovisno da li želite da pravite CD sa muzikom, podacima, DVD sa podacima ili da kopirate CD.

Slika: K3B

Ako izaberete opciju Novi Audio CD projekat, donji dio ekrana se pretvara u listu pjesama, dok gornji dio ekrana predstavlja vaš disk. Možete dovući pjesme u MP3, WAV, OGG ili nekom drugom formatu iz gornjeg dijela u donji. Kada završite pravljenje kompilacije, kliknite na dugme "Prži..." koje se nalazi u krajnjem donjem desnom uglu.

U slučaju Data CD ili Data DVD projekta, donji dio je preglednik datoteka u koji možete mišem prenositi datoteke ili čitave direktorije iz gornje polovine ekrana. Ponovo, po završetku koristite dugme "Prži...".

Konačno dijalog za Kopiranje CD-ova vam omogućuje da kopirate CD ako imate dva uređaja, ili da pravite ISO image CD-a (što možete postići klikom na opciju "Samo napravi image"). Imajte na umu da je za
kopiranje potrebno da dozvolite pisanje na nekom od hard diskova koji ćete koristiti za smještaj image datoteke! To možete postići tako što ćete desnom tipkom miša kliknuti na ikonu tog diska (pod imenom kao što je "Hard Disk Particija [hda1]") i u meniju koji se pojavi izabrati Akcije / Change read-write mode. Zatim u K3Bovom prozoru za kopiranje CD-a izaberite odgovarajući privremeni direktorij pod /mnt (u navedenom primjeru /mnt/hda1). Bez ovoga moguće je samo On The Fly kopiranje.

Overburning (pisanje na dodatne trake CD-ova tako da na 700 MB CD-ROM može stati i do 720 MB podataka) se aktivira na sljedeći način:

  • Postavke / Podesi K3B...
  • Pisanje / Napredno
  • Dozvoli overburning...

Grafički programi - Obrada slika ^

Najkvalitetniji program za obradu slika na BHLD-u je Gimp, Korisnički interfejs prikazan je slici ispod.

Slika: The Gimp

Obzirom da se radi o veoma kvalitetnom i obimnom programu, objašnjenje samo osnovnih opcija bi oduzelo mnogo prostora, te bi ovaj priručnik izgubio svoju svrhu/namjenu. Na Internetu postoji veliki broj priručnika koji obrađuju osnovne i napredne opcije ovog programa.

Nazad na vrh ^WebdocImgWebdocImg
BHLD
    Originalna ideja: Vedran Ljubović
    Release manager: Adis Nezirović
    Dizajn stranice: Ahmet Mulalić