BHLD Text Logo
BHLD priručnik

Prema tradiciji, kvalitet nekog softvera očitava se i u dokumentaciji koja uz njega dolazi. Softver bez priručnika je nedovršen softver! Zbog toga vam predstavljamo ovaj fini priručnik (The Fine Manual), da vam olakša druženje sa Linux-om. Što bi se reklo, "prije upotrebe" - RTFM (Read the Fine Manual)

Copyright © 2004 Udruženje Linux korisnika BiH
BabyTux

Podešavanje uređaja

Kako da se spojim na Internet putem običnog modema?

Pošto je ovo malo opširnija tema, posvetili smo joj posebnu stranicu - kliknite ovdje.

Imam problema sa zvukom!

Pošto je ovo malo opširnija tema, posvetili smo joj posebnu stranicu - kliknite ovdje.

Kako da se spojim na Internet putem kablovskog modema? ^

Većina kablovskih modema danas se može spojiti sa računarom na dva načina: USB kablom ili Ethernet (mrežnim kablom poznatim još kao RJ-45). Podrška za USB na Linuxu je još uvijek slaba, stoga vam preporučujemo da najprije prespojite modem na Ethernet port. Za ovo vam je potreban Ethernet (mrežni) kabl i mrežna kartica na samom računaru. Mrežne kartice se danas obično ugrađuju u sam računar i ako imate relativno nov računar, najvjerovatnije je da već imate mrežnu karticu - ako ne, mrežne kartice se mogu kupiti prilično jeftino (30ak KM) u prodavnicama računarske opreme. Mrežni kablovi su takođe sveprisutni i vrlo jeftini.
Sada možete podesiti vašu mrežnu karticu onako kako je opisano ispod. Podatke možete dobiti od vašeg pružaoca Internet usluga.

Kako da se spojim na Internet putem ADSL modema? ^

Dvokliknite na ikonu "Mreža" na desktopu a zatim na opciju "PPPoE (ADSL, Cable)". U nekoliko jednostavnih koraka trebalo bi da možete podesiti vaš ADSL pristup.

Slika: Mreža

Ova procedura ne važi za neke modele ADSL modema, prije svega za one koji se povezuju s računarom putem USB porta. Kod ovih modema morate koristiti program ndiswrapper. (...)

Kako da se spojim na Internet putem lokalne (Ethernet) mreže? ^

Kliknite na ikonu "Mreža" na desktopu a zatim na opciju "Mrežna kartica". Prva opcija koju vam ovaj program nudi je DHCP broadcast. DHCP je sistem koji omogućuje automatsko podešavanje mrežnih parametara u dobro podešenim lokalnim mrežama. BHLD je trebao ovo već isprobati prilikom starta, tako da ako vaša lokalna mreža ne radi, najbolje je da na ovo pitanje odgovorite sa No, mada ni Yes neće rezultirati ničim lošim (samo malo čekanja).

Nakon toga morate unijeti sljedeće parametre (navedenim redom):
- IP adresu vašeg računara
- mrežnu masku
- broadcast adresu
- gateway
- DNS
Zatražite ove parametre od administratora vaše mreže ili neke druge tehničke osobe!
IP adresa, mrežna maska i gateway su minimalni parametri koje ste morali dobiti od vašeg mrežnog administratora. Bez gateway-a ćete vidjeti računare u vašoj lokalnoj mreži ali nećete moći izaći na Internet. Ako ne znate vašu mrežnu masku, možete probati sa 255.255.255.0 ali je vrlo lako moguće da ovo neće raditi. Broadcast adresa nije toliko bitna, a možete unijeti istu adresu kao što je vaša IP adresa s tim što je posljednja cifra zamijenjena cifrom 255. Ako niste dobili DNS, možete unijeti DNS server vašeg pružaoca Internet usluga. Npr. ako se nalazite u BiH, sasvim dobra varijanta je da unesete BiHnet-ov DNS server: 195.222.32.20

Kako da podesim svoj štampač? ^

Linux podržava jedan jako širok raspon štampača, koji bi trebalo da je ispravno podešen prilikom pokretanja BHLD-a. Da biste ga isprobali, jednostavno započnite štampu iz nekog programa, npr. OpenOffice.org Writer-a. Ipak, ako imate nekih problema ili vaš štampač ne radi, možete probati da ga ručno podesite.

Slika: Podešavanje štampača

U K meniju izaberite Postavke / Print menadžer. Kliknite na dugme Dodaj koje se nalazi u samom gornjem lijevom uglu prozora. Sada bi se trebao pokrenuti čarobnjak koji će vas voditi kroz ostale opcije.
Najprije izaberite opciju "Lokalni štampač" i kliknite na Dalje. Sada ćete dobiti listu štampača detektovanih na vašem računaru. Imena su data samo kao orjentacija, a najvažniji je tip, odnosno način povezivanja sa računarom. Zapamtite ime štampača (ako ga ne znate) i kliknite na Dalje.

Sada dobijate klasičnu listu uređaja sa proizvođačima na lijevoj strani prozora a tipovima uređaja na desnoj. Dat je i poseban "proizvođač" GENERIC pod kojim imenom se nalaze univerzalni drajveri koji bi trebali podržati više srodnih štampača. Izaberite uređaj najsličniji vašem i kliknite na Dalje.

Sada će vam biti ponuđeno više drajvera za vaš konkretan tip štampača. Možete napraviti nekoliko štampača sa svakim od ovih drajvera, isprobati ih i naći koji najbolje radi za vas.

Nakon ovoga imate mogućnost da testirate štampač, zatim da podesite trake (bannere) iznad i ispod svake odštampane stranice, da zadate ograničenja na nivou korisnika (ovo nema mnogo smisla sa BHLDom), i na kraju morate unijeti ime pod kojim ćete prepoznavati ovaj štampač na listi štampača. Nakoj još jednog klika na Dalje, te na Završi, spremni ste za štampanje!

Kako da podesim svoj skener / multifunkcionalni uređaj? ^

Linux podržava većinu skenera koji se povezuju na paralelni ili SCSI port, te jedan broj onih koji se povezuju na USB port. Ako je vaš skener prepoznat, moguće je da na desktopu (radnoj površini) imate ikonu sa skenerom koja se zove nešto kao “Kooka /dev/scanner”.

Da biste isprobali da li je vaš skener podešen, kliknite dvaput na ovu ikonu ili ručno pokrenite program za skeniranje Kooka (nalazi se u KMeniju Aplikacije / Grafika). Najprije biste trebali dobiti upit da izaberete skener koji ćete koristiti. Kada se Kooka konačno pokrene, u donjoj lijevoj četvrtini ekrana imate osnovne statusne informacije koje će vam reći da li je skener prepoznat ili ne.

Ako imate problema sa programom Kooka ili vaš skener nije prepoznat, možete probati drugi program - XSane - koji se nalazi u istom meniju.

Nazad na vrh ^WebdocImgWebdocImg
BHLD
    Originalna ideja: Vedran Ljubović
    Release manager: Adis Nezirović
    Dizajn stranice: Ahmet Mulalić