BHLD Text Logo
BHLD priručnik

Prema tradiciji, kvalitet nekog softvera očitava se i u dokumentaciji koja uz njega dolazi. Softver bez priručnika je nedovršen softver! Zbog toga vam predstavljamo ovaj fini priručnik (The Fine Manual), da vam olakša druženje sa Linux-om. Što bi se reklo, "prije upotrebe" - RTFM (Read the Fine Manual)

Copyright © 2004 Udruženje Linux korisnika BiH
BabyTux

Problemi sa zvukom

Zvuk previše glasan/tih

Ako ne čujete ništa iz zvučnika, moguće da je zvuk jednostavno previše stišan. Pokrenite program Audio mixer (KMix) - pritisnite kombinaciju Alt+F2 i u prozoru ukucajte kmix i pritisnite Enter. U ovom programčiću možete jednostavno štimati razne nivoe glasnoće vaše kartice.

Slika: KMix

Zvuk u KDE aplikacijama ^

Da biste imali zvuk u KDE aplikacijama (JuK, Noatun, KAudioCreator, KRec, KMid; zatim razna audio obavještenja u programima kao što su Kopete itd.) potrebno je da pokrenete zvučni server. Zvučni server se ne pokreće automatski zato da se ne bi nepotrebno usporavalo pokretanje BHLDa.

Da pokrenete zvučni server otvorite Kontrolni centar i u njemu nađite Zvuk i multimedija / Zvučni sistem. Kliknite na opciju Uključi zvučni sistem i zatim na dugme Primijeni. Ako imate nekih problema sa drajverima, dobićete obavještenje.

Više zvučnih kartica ^

Ako imate više zvučnih kartica u računaru (npr. ugrađena na matičnoj ploči + dodatna) i nemate nikakvog zvuka, moguće da je konfigurisana pogrešna zvučna kartica. Zvučne kartice na Linux sistemima su, kao i sav drugi hardver, predstavljene u vidu datoteka. Te datoteke zovu se /dev/dsp, /dev/dsp0 (obično isto što i ono prvo), /dev/dsp1, /dev/dsp2 ... Izbor zvučne kartice se u raznim programima obavlja na različit način, recimo:

 • u KMixu imaćete kombo listu kojom možete izabrati audio uređaj
 • u KDE aplikacijama zvučnu karticu možete izabrati tako što u Kontrolnom centru izaberete Zvuk i multimedija / Zvučni sistem, zatim na kartici Hardver kliknete opciju Prepiši lokaciju uređaja i ukucate /dev/dsp (dsp0, dsp1, dsp2... probavajte dok ne nađete jednu koja radi). Ako ne možete kliknuti ništa na kartici Hardver, najprije morate pokrenuti zvučni sistem na kartici Opšte.
 • u programu XMMS kliknite na sitno slovo O sa lijeve strane, izaberite opciju Preferences, zatim pod Output plugin izaberite OSS Driver i kliknite na Configure. Konačno pod Audio device možete izabrati uređaj na listi ili kliknuti opciju Use alternate device i otkucati šta želite.

Promjena drajvera zvučne kartice ^

Program za promjenu drajvera zvučne kartice zove se sndconfig, a morate biti root da biste ga pokrenuli:

 • otvorite Konzolu
 • kucajte su (Enter)
 • kucajte sndconfig (Enter)
 • slijedite uputstva.

Program bi trebalo da prepozna audio uređaje koje imate na računaru i konfiguriše ih. Audio uređaj bi trebalo da je već automatski prepoznat, tako da ne biste morali koristiti sndconfig osim ako imate staru ISA PnP zvučnu karticu.

Napomena: U verziji BHLD 1.2 sndconfig ima problema zbog kojih ne radi sa 2.6 kernelom! Ako nikako drugačije ne možete riješiti vaše audio probleme (vidi poglavlje "ALSA zvučni sistem" ispod), restartujte BHLD sa 2.4 kernelom tako što ćete na prvom ekranu prilikom starta sistema (plavi ekran sa velikim pingvinom) kucati "linux24".

ALSA zvučni sistem ^

Ako nikako ne možete natjerati zvučnu karticu da radi, odnosno imate nezadovoljavajući zvuk, možete koristiti ALSA zvučni sistem. Na Linuxu se mogu koristiti dva zvučna sistema: OSS i ALSA. Na BHLDu je iz raznih razloga default sistem OSS, ali da biste koristili ALSAu jednostavno na startnom upitu (prvi ekran prilikom starta sistema) kucajte:

  bhld alsa
(ili ako koristite neki drugi kernel, imekernela alsa).

Nakon što se sistem starta, otvorite Konzolu i kucajte

  su
  alsaconf
Alsaconf je program koji će prepoznati i podesiti sve vaše zvučne kartice. Sada možete startovati KMix i KDE zvučni sistem (vidi prethodna poglavlja) koji će, ako nije bilo kakvih problema, prepoznati da koristite ALSAu i sve podesiti kako treba.

I druge aplikacije (XMMS itd.) bi trebale raditi pošto ALSA posjeduje simulaciju OSS sistema. Ako to nije slučaj, možete XMMS podesiti tako što ćete kliknuti na minijaturno slovo O u lijevom uglu i izabrati opciju Preferences, zatim ispod Output Plugin izabrati ALSA Driver.

Krčanje ^

Ako imate krčanje ili neke druge efekte koji ometaju slušanje zvuka, pokrenite program KMix i zatim jednu po jednu isključujte opcije. Kada kliknete na zelenu ili crvenu lampicu, ona se isključuje čime deaktivirate jednu od opcija zvučne kartice. Neke od opcija na vašoj kartici nisu dobro podržane odnosno izazivaju efekte koje čujete.

Npr. u slučaju kartice SoundBlaster PCI 128 potrebno je isključiti opciju pod nazivom "IEC897" (ovo bi trebalo da bude automatski u novijim verzijama BHLDa).

Nazad na vrh ^WebdocImgWebdocImg
BHLD
    Originalna ideja: Vedran Ljubović
    Release manager: Adis Nezirović
    Dizajn stranice: Ahmet Mulalić