BHLD Text Logo
Instalacija na hard disk

U par sljedećih redova imam sizifovski zadatak. Moram vam pokazati način da instalirate BHLD, a u isto vrijeme toliko vas prestrašiti da vam ta "genijalna" ideja ne padne na pamet. Samo je jedna magična riječ - Backup.

Copyright © 2004 Udruženje Linux korisnika BiH
BabyTux


UPOZORENJE:

BHLD je prvenstveno predviđen za pokretanje sa CD-a, tako da su vaši podaci na računaru sigurni. Ukoliko želite instalirati BHLD (ili bilo koju drugu Linux distribuciju) morate ispuniti dva preduslova, tj. imati:

  • Osnovno predznanje
  • Backup vaših podataka

Ostavljam vama da sami procijenite nivo potrebnog znanja, (mnogi tvrde da je Knoppix, odnosno BHLD najlakša i najbrža Linux instalacija koju su ikad vidjeli). Ako vam se čini da instalacijska procedura "nije dovoljno dobro" opisana, razmislite ponovo :-)

Instalacijska procedura je ista kao za Knoppix. Ukratko: Kao root pokrenite 'knx2hd' instalacijsku skriptu. Treba vam oko 2GB slobodnog prostora na hard disku (još bolje ako imate praznu particiju veću od 2GB)

Evo i kako instalacijski program izgleda. Sve je na engleskom! (shvatite to kao još jednu barijeru između vas i instalacije) Sam čin instalacije počinje tek nakon što odaberete "Start installation", to je tačka nakon koje više nema povratka. Podrazumjevane vrijednosti su dosta dobro odabrane, moraćete unijeti i korisničko ime, ime računara, te odabrati particiju na koju želite instalirati BHLD.

Slika: Instaler

Od bitnih momenata treba istaći odabir tipa sistema koji želite instalirati, (Beginner, Knoppix i Debian) i particiju na koju želite instalirati (pazite na svoje podatke!). Početnici mogu ostaviti beginner, Knoppix odaberite samo ako želite uraditi remastering BHLD CD-a, a Debian ukoliko želite iskoristiti BHLD kao osnovu za instalaciju Debian Linux-a.

Slika: Tipovi instalacije

U slučaju potrebe možete i kreirati nove ili izmijeniti postojeće particije. Instalacijski program poziva jako zgodan program QTPartEd koji je sličan komercijalnom programu Partition Magic.

Slika: QTPartEd

Nakon izvršene konfiguracije, pokrenite instalaciju i sačekajte 10-15 minuta. Restartajte računar, prilikom paljenja imaćete priliku da odaberete da li želite pokrenuti Windows ili svježe instalirani BHLD.WebdocImgWebdocImg
BHLD
    Originalna ideja: Vedran Ljubović
    Release manager: Adis Nezirović
    Dizajn stranice: Ahmet Mulalić