BHLD Text Logo
Kako pokrenuti BHLD?

Postoji više preduslova za uspješno pokretanje BHLD-a. BIOS vašeg računara treba biti dobro podešen, trebate posjedovati kompatibilan hardver, itd. Nemojte se lako predati. U mnogo slučajeva moguće je podesiti BHLD tako da se ipak uspije pokrenuti, čak i ako prvi pokušaj i nije bio sjajan.

Copyright © 2004 Udruženje Linux korisnika BiH
BabyTux

BHLD je distribucija Linuxa koja se ne mora instalirati na vaš računar. Možete je pokretati sa CDa! Pri tome će vaš postojeći sistem i sve datoteke na njemu ostati netaknuti.

Da biste pokrenuli BHLD, restartujte vaš računar (U meniju Start izaberite Shut Down, a zatim Restart) pri tome ostavljajući BHLD u vašem CD uređaju.

Većina računara je podešena tako da pokreće sistem sa CD-ROMa. Ako je ovo tačno, nakon nekoliko sekundi biste trebali ugledati ekran sa ilustracijom pingvina i tekstom BHLD. U suprotnom, ponovo će se pokrenuti Windows. Ako se ovo desilo kod vas, možda ćete morati zamoliti nekog da omogući na vašem računaru pokretanje sistema sa CDa. Sada ćemo objasniti kako to možete pokušati napraviti sami.

Nakon restarta sistema ugledaćete na nekoliko sekundi BIOS ekran. U pitanju je crni ekran sa bijelim slovima na kojem možete vidjeti provjeru memorije i drugih komponenti. Ovaj ekran se prikazuje pri svakom paljenju računara. U dnu ovog ekrana nalazi se tekst na koji trebate obratiti pažnju. Biće potrebno da za vrijeme dok je prikazan ovaj ekran pritisnete određenu tipku na tastaturi. Morate reagovati vrlo brzo jer imate svega par sekundi.

U posljednjem redu ekrana može pisati nešto kao:
Press F12 for boot device selection menu
(Moguće je da je na vašem računaru u pitanju neka druga tipka.) Pritisnite brzo tipku F12 na tastaturi. Dobićete ekran sa listom uređaja sa kojih možete pokrenuti sistem. Izaberite opciju CD-ROM ili DVD-ROM ili (ako navedene opcije nisu dostupne) Removable device koristeći tipke sa strelicama i tipku Enter.

Ako na ekranu BIOSa nije prikazan ovakav tekst, moguće je da piše otprilike ovo:
Press Del to enter SETUP
(Ponovo, tipka Del je data samo kao primjer.) Pritisnite tipku Del na tastaturi da biste ušli u Setup program BIOSa pomoću kojeg možete podesiti razne aspekte vašeg računara. Na listi opcija koje se mogu podesiti možete naći i Boot Options. Ovdje je dat redoslijed uređaja koji će biti upitani za pokretanje sistema. Na listi pronađite CD-ROM uređaj, a zatim ga premjestite na vrh liste koristeći tipke PageUp i PageDown.

Ako ne uspijete u ovom pokušaju, svakako savjetujemo da se obratite za pomoć lokalnom stručnjaku ili firmi koja vam je prodala računar.

Ako imate problema sa procedurom pokretanja BHLD-a ili podrškom za pojedine uređaje, pročitajte:
BHLD kodovi za pokretanje

Pogledajte još i:
BHLD priručnik
Ostala dokumentacija
WebdocImgWebdocImg
BHLD
    Originalna ideja: Vedran Ljubović
    Release manager: Adis Nezirović
    Dizajn stranice: Ahmet Mulalić