BHLD Text Logo
BHLD na slabijim konfiguracijama

Minimalna preporučena konfiguracija za pokretanje podrazumijevanog grafičkog okruženja (KDE) je: Pentium II 400 MHz, 192 MB RAM, 4x CDROM. Uz promjenu određenih parametara, BHLD se može pokretati i slabijim računarima sa min. 64 MB RAM.

Copyright © 2004 Udruženje Linux korisnika BiH
BabyTux

Za slabije računare moguće je koristiti alternativno grafičko okruženje. Na početnom ekranu potrebno je upisati "bhld desktop=icewm" (bez navodnika).

Na gore navedenoj konfiguraciji moguće je pokrenuti i KDE ali za podizanje i kasniji rad treba mnogo vremena. Icewm ima manje memorijsko zauzeće i manje opcija, pa se podiže mnogo brže.

Brzina rada poslije podizanja zavisi takođe i od izbora aplikacija. Pošto je podrška za starije računare u ovoj verziji BHLD-a eksperimentalna, ne postoji mnogo programa prilagođenih starijim računarima, ali je moguće koristiti normalne programe uz malo duže čekanje (kod pokretanja).

Kao alternativni web preglednik koristi se "links2" (grafički), a moguće je koristiti i tekstualne preglednike "links2" (u tekstualnom modu), kao i "lynx".

Kao menadžer datoteka koristi se ROX-Filer koji je dostupan preko ikonice "Moj kompjuter" i "Home".


Izgled IceWM-a sa pokrenutim links2 web preglednikom i ROX-Filerom

I pod IceWM-om je moguće koristiti ostale alate koji dolaze uz BHLD npr. "Mozilla Firefox" web preglednik, "OpenOffice.org" uredski paket itd, ali oni nisu prilagođeni starijim računarima.

Važno je takođe napomenuti da se mnogo resursa troši na rad BHLD-a sa CD-a, tako da je poslije instaliranja na hard disk potrebno manje resursa za pokretanje. Poslije instalacije se može pokušati i sa defaultnim grafičkim okruženjem (KDE-om). Za uputstva o instalaciji kliknite ovdje.

Alternativno, moguće je koristiti i EDE grafičko okruženje, ali prevod na bosanski još uvijek ne postoji. EDE se pokreće sa "bhld desktop=ede" (bez navodnika) na početnom promptu.WebdocImgWebdocImg
BHLD
    Originalna ideja: Vedran Ljubović
    Release manager: Adis Nezirović
    Dizajn stranice: Ahmet Mulalić