Dva KDEa paralelno

Mnogi korisnici bi željeli isprobati novosti koje nudi najnovija verzija KDEa sa CVSa, a da pri tome ne "pregaze" stari, stabilni KDE. Ovaj dokument pokušava objasniti kako instalirati novu verziju KDEa a da se pri tome zadrži postojeća.

 1. Downloadujte sve tar.bz2 datoteke iz "/unstable" direktorija nekog od oficijelnih KDE mirrora (lista) i raspakujte ih u neki svoj direktorij, npr. /home/mojeime/kde-cvs/

 2. Downloadujte najnoviji qt-copy. U pitanju je zadnja stabilna verzija Qt biblioteke sa nekim patchevima koji ispravljaju nege od bugova koji se javljaju u KDEu. Pošto ga rijetko koji FTP mirror prenosi, preporučujem da ga skinete pomoću anonimnog CVSa - pročitajte README.qt-copy i izvršite ./apply_patches prije kompajliranja. U suprotnom skinite najnoviji Qt sa www.trolltech.com.

 3. Kompajlirajte Qt. Napravite ./configure i make ali ne i make install! Instalacija bi prepisala preko postojećeg Qt-a. Ako imate KDE 3.1.4, to bi trebalo proći bez nekih većih posljedica, ali pošto je jedini program koji će koristiti novi Qt ovaj naš kompajlirani KDE onda nema potrebe da ga instaliramo. Ja sam morao koristiti ove opcije pri kompajliranju:

  ./configure -system-zlib -qt-gif -system-libpng -system-libjpeg

  a dodao sam još i -debug.

 4. Nađite neki prazan/nepostojeći direktorij u koji ćemo smjestiti novi KDE. Predlažem nešto kao /opt/kde-cvs.

 5. Kompajlirajte KDE biblioteke ovim redom: kdelibs, kdebase, sve ostalo. Možete koristiti razne optimizacije pri kompajliranju, pogledajte ./configure --help. Trebali biste obavezno koristiti barem ove opcije:

  ./configure --prefix=/opt/kde-cvs --without-arts --with-qt-dir=/home/mojeime/kde-cvs/qt-copy

  Prefix zato što ne želimo da se KDE instalira u default lokaciju, a to je /usr/local/kde. Without-arts zato što nam to omogućava da ne moramo prethodno kompajlirati arts. Ovo znači da KDE neće imati podršku za zvuk, ali to nije previše bitno. Primjetićete kasnije da bez kompajliranja pojedinih programa nećete imati ni podršku za štampanje, skenere i štošta drugo. U with-qt-dir dajemo mjesto gdje se nalazi kompajlirani Qt source.

 6. Kada je završeno kompajliranje makar kdelibs i kdebase, napravite novog korisnika na sistemu. Možete ga nazvati npr. test. Editujte bash_profile datoteku ovog korisnika i dopišite sljedeće:

  PATH=/opt/kde-cvs/bin:$PATH
  export PATH

I to je to! Da biste sada isprobali novi KDE, napravite propisno logout, ubijte display manager (ovo se može postići tako što se u virtuelnoj konzoli logirate kao root i napravite killall kdm ili nešto slično). Zatim se u virtuelnoj konzoli prijavite kao korisnik test i kucajte startx.

Trebao bi se pojaviti novi KDE.

Ako se to ne desi, javite na forumu pa ćemo prodiskutovati!

 


Najnoviju verziju dokumentacije potrazite na sajtu start.linux.org.ba