I536ep

Konfiguracija softverskih modema sa Intelovim chipsetima

Uvod:

Tipovi modema:


Intel 536ep

Modem zasnovan na Intel 536ep chipsetu spada u skupinu softverskih modema (tzv. "WinModem"), i to HAM tip modema (Host Accelerated Modem), a ne "totalno softverski" modem. Svaki ovakav modem na sebi ima DSP čip, tako da ne opterećuje mnogo CPU, a jedini problem je što za korištenje ovakvog modema morate imati drajvere.

Na ovoj stranici su drajveri za sve Intelove (modemske) chipset-e: http://www.intel.com/design/modems/support/drivers.htm

Zavisno od distribucije (npr. SuSE), možda već imate te drajvere.

Preporučujemo skidanje drajvera sa gornjeg link-a (distribucije obično isporučuju starije drajvere). Skinite verziju drajvera 4.69 ili noviju. Ukoliko vaša distribucija nije na spisku moraćete sami kompajlirati drajvere.

Trebate imati source kernela:
Raspakujte paket, "make 536" i (kao root) "make install" (sve ukupno traje cca. 2 minute). Ukoliko je sve OK, imaćete učitan "Intel536" kernel modul (provjerite sa "lsmod | grep Intel536"), te nakon štimanja konekcije možete na Internet.

Instalacijska skripta ponekad treba popraviti par header datoteka kernela (bezopasno).

PROBLEMI:


SuSE 9.0: Ako je uključena opcija 'desktop' u boot opcijama kernela (po defaultu jeste), modem odmah nakon biranja veze javi 'no carrier'. Ovo se rješava na sljedeći način:

1) U datoteci '/boot/grub/menu.lst' (ako se koristi GRUB kao bootloader) izbrišite 'desktop' kernel parametar (za kernel koji želite pokrenuti, obično pod oznakom 'Linux').

2) Instalirajte noviju verziju drajvera. (npr. 4.69)

SuSE 9.1: Na update stranici postoji rpm sa drajverima za SuSE 9.1 (za 2.6.4 kernel), ali (trenutno) taj drajver ima velikih problema (ukratko - ne radi) Instalirajte drajvere iz source koda

SuSE 9.2: Kernel modul 'Intel536' nije automatski učitan (iako je modem uredno prepoznat). Ručno učitajte modul sa:

  modprobe Intel536
Update paketa (kroz Yast Online Update) rješava ovaj problem. Moguća su i sljedeća rješenja:

a) Poslije konfiguracije modema sa yastom, dodajte u '/etc/init.d/boot.local' liniju 'modprobe Intel536' i nakon sljedećeg boot-a modem će se moći normalno koristiti.

b) U '/etc/sysconfig/kernel' ubaciti Intel536 u listu kernel modula, npr.

  MODULES_LOADED_ON_BOOT="Intel536"
Kernel 2.6.10: U ovoj verziji kernela je bilo nekih izmjena PCI koda (PCI IRQ routing), a kao rezultat modem NE RADI na ovoj verziji kernela. (ni predloženi workaround pci=routeirq) ne daje boljih rezultata. Očekujemo novu verziju drajvera (izem ti modem kojem trebaju drajveri ;-)

Zabilješke

Zadnja zvanična verzija drajvera je 4.69 (20.07.2004). Podržani su 2.4 i 2.6 Linux kerneli. Alexander Komarov <toor (at) izardsnest.org> radi na novim (beta) verzijama drajvera.

Intel 537ep

Procedura za instalaciju ovih modema je ista kao i za 536ep, ali ako ikako možete nabavite 536ep, jer Intel 537ep na sebi ne posjeduje DSP čip, tako da znatno opterećuje CPU (preporučuje se Pentium II ili bolji).

MD563X (Intel-v92HAM)

Instalacija drajvera za ovaj modem nije posebno teška. Samo pratite uputstva. (Treba li reći da morate imati instaliran source code kernela) Raspakujte drajver sa komandom
  tar -xzvf Intel-v92ham-453.tar.gz
nakon toga
  cd Intel-v92ham-453
  make ham
i posljednje, kao root
  make install
Nakon ovoga treba uraditi sljedeće (kao root):
  rm /dev/modem 
  ln -s /dev/ham /dev/modem

Resursi:


Adis 17:34, 1. Feb 2005 (CET)

 


Najnoviju verziju dokumentacije potrazite na sajtu start.linux.org.ba