Mandrake instalacija softvera

Uz Mandrake dolazi izuzetno moćan alat za instaliranje softvera pod imenom urpmi. Ovaj alat se koristi ovako:
 # urpmi imeprograma
Da biste mogli koristiti urpmi, morate se prethodno prijaviti kao root korisnik. Urpmi će instalirati paket pod imenom "imeprograma" i sve pakete koji su potrebni da bi on radio. Ukoliko ne postoji paket sa datim imenom, izlistaće sve pakete sa sličnim imenima tako da možete probrati jedan od njih.

Napomena: Ako niste spremni da u potpunosti uništite svoj sistem i da ga poslije ručno popravljate brišući i premještajući pojedine datoteke, nemojte instalirati programe iz izvornog koda.

Nakon instalacije Mandrake sistema, urpmi je podešen da instalira samo one programe koji se nalaze na vašim instalacionim CDovima. Da biste podesili urpmi za instalaciju programa sa Interneta, koristite EasyUrpmi koji se nalazi na adresi http://easyurpmi.zarb.org/ .

Izaberite verziju distribucije, kliknite na opcije "Show non base distro sources" i "Show specific sources too" i pređite na korak 2. Nakon toga trebate izabrati koji izvor želite podesiti i mirror. Moje iskustvo mi govori da su najbolji mirrori koji u adresi sadrže .de :) Kada kliknete na dugme "Proceed to step 3" dobićete komandu koju trebate izvršiti u konzoli kao root.

Pregled izvora:

Pogledajte još i:

 


Najnoviju verziju dokumentacije potrazite na sajtu start.linux.org.ba