MoHAA

Kako instalirati Medal of Honor: Allied Assault na Linuxu?

Downloadujte instalacioni program sa ove adrese: http://www.icculus.org/~ravage/mohaa/

Trenutna verzija je "beta2" ali to ne treba da vas zbuni jer igra radi sasvim dobro.

Downloadovani fajl je skripta kojoj treba dati "Execute" privilegije i pokrenuti:

 chmod 755 mohaa.....
 ./mohaa......
(naravno, umjesto tačkica je puno ime koje ovisi od verzije).

Kao i kod Quake-a, ako instalirate kao root igra će biti instalirana za sve usere na kompjuteru, a ako pokrenete kao običan user igra će biti instalirana u njegov home direktorij.

Instalacija tvrdi da vam je dovoljno 1170 MB koliko zauzima sama igra, ali ustvari za vrijeme instalacije vam je potrebno oko 2,5 GB slobodnog prostora na disku - ako nemate toliko disk će se beskonačno vrtiti bez rezultata ili upozorenja. Kada vam skripta zatraži, ubacite najprije drugi CD MoHAA a onda prvi. MoHAA se može instalirati samo sa CDova, ne možete koristiti postojeću Windows instalaciju. Instalacija traje prilično dugo (na mom starom računaru oko pola sata) i za to vrijeme ne daje nikakve indikatore o napretku, tako da se može učiniti da se je nešto zaglavilo.

Po završenoj instalaciji imaćete ikonu u GNOME i KDE meniju "Games" ("Igre"), a iz konzole možete pokrenuti igru naredbom "mohaa". Default postavke nekih parametara u igri su prilično čudne, ne znam da li je to specifično za Linux ili je isto i na Windows verziji.

 


Najnoviju verziju dokumentacije potrazite na sajtu start.linux.org.ba