Particije

Šta su particije?

Particije su logički dijelovi diska koji se ponašaju kao potpuno zasebni diskovi. Npr. ako vaš Windows pokazuje hard diskove C: i D:, a znate pouzdano da u računaru imate samo jedan disk, to znači da je taj disk podijeljen na dvije particije.

Particije omogućuju da na istom računaru i istom disku imate i Windows i Linux.

Kako praviti particije?

Najčešća situacija nakon što kupite nov PC računar jeste da je na disku napravljena jedna particija na kojoj se nalazi Windows. Ova particija zauzima čitav disk.

Da biste mogli instalirati Linux na takav računar, potrebno je da uradite sljedeće:

"Swap" particija za Linux treba uvijek postojati, ona služi za zapis podataka koji ne mogu stati u RAM i ne može se koristiti za smještaj datoteka. Idealna veličina ovisi od toga koliko imate RAMa u računaru, koliko slobodnog prostora na disku ste spremni žrtvovati, ali najviše od toga na koji način koristite računar. Ako niste sigurni, preporučujem da ostavite 512 MB za swap particiju.

Treba zapamtiti da sistem vidi particije kao zasebne diskove. To znači da ako smanjite Windows particiju, Explorer i drugi Windows programi će prijavljivati da imate manje slobodnog prostora na disku.

Da biste mogli smanjiti Windows particiju za X megabajta, potrebno je da imate najmanje toliko megabajta slobodno, a poželjno više (Windows za ispravan rad traži da imate makar par stotina slobodnih megabajta na prvoj particiji). Možda ćete trebati deinstalirati neke programe ili obrisati neke datoteke. Takođe, prije smanjenja particije poželjno je da izvršite defragmentaciju (odgovarajući program za Windows se nalazi u meniju System tools).

Najbolji i najpouzdaniji program za pravljenje / brisanje / promjenu veličine particija je Partition Magic, međutim on je prilično skup. Od slobodnih programa za Linux najlakši za upotrebu su QtParted i DiskDrake.

Particije na Linuxu

Zahvaljujući prastarom DOSu, jedan disk može imati maksimalno 4 particije, koje se zovu "primary" particije. Ovaj problem je prevaziđen tako što su izmišljene tzv. "extended" particije tj. u jednu particiju se može "staviti" više drugih.

Npr. ako želite da imate 5 particija na disku to može izgledati ovako:

ili

(ovo nije dobro napisano)

Vidjeli smo da Windows particijama i diskovima dodjeljuje slova - C: D: itd. - i to nekim svojim redom koji nikome nije razumljiv.

U slučaju Linuxa oznake su poredane sistematično: svi IDE diskovi su označeni sa hd* a SCSI diskovi sa sd*. Dalje, IDE "primary master" disk je uvijek hda, "primary slave" je hdb, "secondary master" je hdc, a "secondary slave" je hdd.

Particije na jednom disku su označene brojevima: hda1, hda2, hda3 ... Brojevi 1-4 su rezervisani za primary particije, a 5 i više za extended.

Ono što je bitno napomenuti je da na Linuxu ne možete pristupiti particiji direktno nego ona mora biti "montirana" negdje u stablo (dopuniti, ilustracija).

FAQ

Q: Mogu li iz Linuxa pristupiti Windows particiji?

A: Da. Većina distribucija će sve što treba podesiti automatski. Npr. u Mandrake Linuxu Windows particije se nalaze na lokacijama /mnt/win_c, /mnt/win_d itd. a na SuSE Linuxu pod /windows/c, /windows/d itd.

Linux radi sasvim dobro sa FAT32 particijama. Što se tiče NTFS particija (podrazumijevani tip particije za Windows 2000/XP/2003), Linux čita datoteke sa ovih particija ali podrška za pisanje je još uvijek eksperimentalna. U nekim verzijama Linuxa nisu date privilegije za pisanje na Windows particije ili svaki put prilikom pisanja dobijete neko upozorenje - ove stvari ćete morati riješiti ručno.

Q: Mogu li iz Windowsa pristupiti Linux particiji?

A: Kratak odgovor: ne. Windows uopšte neće vidjeti Linux particiju tj. neće joj dodijeliti slovo. Duži odgovor: Postoje posebni programi kojima se može pristupiti Linux particiji... (dopuniti!)

Preporučujemo da, ako imate prostora, napravite jednu FAT32 particiju za razmjenu podataka Linux-Windows.

Pjesma za kraj

Loosing my partition (na melodiju "Loosing my religion" od grupe R.E.M. - preuzeto sa sajta BBSpot)

Oh, drives get bigger
They're bigger, and you
begin to split them.
You start to make partitions
To organize your files
Oh no! A bad resize!
I messed it up.


That's me at the keyboard
That's me at my laptop
Losing my partition
Trying to save all my files
But I don't know if I can do it
Oh, no! Boot sector's crunched.
I hadn't backed it up.
I know that I'll be formatting
I know that I'm not the king
There's nothing left to do but cry


Lost all my pictures
Every system file, my
Pow'rpoint presentations.
Trying to save my notes to you
Now I feel like a stupid fool, fool
Oh, no! I've messed it up
I screwed it up


Partition this
Partition this
The goof of the century
My Deskstar's death.
The sign that told me
that my disk failed.
What if I use undelete,
Or, flailing around?
Now I've lost too much
I thought that I had it covered
I thought that I could convert
I think I thought 'twas worth a try


But that was FAT 16
That was FAT 16
That's me at the server
That's me at the keyboard
Losing my partition
My job is lost, I'm so screwed
Well it looks like I really blew it
Oh, no! I lost some files
My database is gone
I thought RAID was there to help me
I thought it was idiot-proof
I think it should have saved my drive


But it's not just a dream
Try. Fry
Why try?
I lost my Windows theme
Vent some steam
Drink caffeine
Scream

 


Najnoviju verziju dokumentacije potrazite na sajtu start.linux.org.ba