Slackware

Slackware Linux je kompatibilan sa većinom Intelovog PC hardware-a i pruža podršku za većinu CDROM drivera, sound kartica, mrežnih kartica, itd. Ova distribucija je namjenjena za iskusnije linuxaše, koji vole raditi u tekstualnom modu.

Da se potencijalni korisnici ne bi prepali, to što je "distribucija namijenjena za iskusnije linuxaše, koji vole raditi u tekstualnom modu" ne mora značiti da sa slackwareom ne dolaze programi za grafičko sučelje. Razlika između slackwarea i drugih distribucija je ta što slackware uključuje minimalan set programa za konfiguraciju sistema (koji ne rade u grafičkom nego u tekstualnom modu) i ima instalacioni program isključivo u tekstualnom modu. Konfiguracija se vrsi preko konfiguracijskih datoteka svakog od programa. Ova jednostavnija struktura Slackware čini malo bržom i skalabilnijom distribucijom u odnosu na druge (što znači da može raditi i na starijim računalima).

Oni koji su probali ostale distribucije Linuxa uvjerit će se da je Slackware Linux u mnogo segmenata sigurniji i bez dodatnih sigurnosnih opcija paketa. Osobno vjerujem da će Vam se to svidjeti iako to malo dodatno ograničava brzinu rada jer sam sistem je baziran da višestrukim provjerama tokom rada mnoge operacije(zapravo dodatne dogradnje) dozvoljava samo administratoru sustava što je u svakom slučaju samo pozitivno.

Žao mi je ako sam dodatno "prestrašio" početnike,ali dobro je da odmah znaju- ako se odluče za sigurnost onda je to nepobitno "SLACKWARE".

Slackware resursi:

 


Najnoviju verziju dokumentacije potrazite na sajtu start.linux.org.ba