Stariji računari

Pod pojmom "stariji računar" ovdje smatramo novije modele 486 računara te računare bazirane na procesorima Pentium I i Pentium MMX.

Distribucije za starije računare

Mnoge distribucije se mogu instalirati na starije računare. Ovdje ćemo navesti samo one distribucije koje a) rade out-of-the-box uz vrlo malo truda i b) upotrebljive su za desktop primjene (GUI, Office, Internet itd.)

Kako instalirati distribuciju XY na stariji računar?

Savjeti:

Šta ako računar nema CD-ROM uređaja? Postoji više rješenja:

Sve što treba je da pripremite boot disketu. Većina distribucija dolazi sa nekoliko "images" za ove potrebe. Iznad su navedena najčešća imena img datoteka, a mi vam preporučujemo da potražite direktorij images ili disks i pročitate README.TXT datoteku. Pravljenje boot diskete iz img datoteke se obavlja naredbom rawrite (za DOS/Windows) ili naredbom dd (na Linuxu).

Grafička okolina

Glavni razlog sporosti Linuxa su danas najraširenije grafičke okoline KDE i GNOME koje su izuzetno dotjerane i slične drugim popularnim OSovima, ali po cijenu većeg korištenja resursa. Preporučljivo je da umjesto toga koristite neke druge okoline kao što su:

...i mnogo drugih.

Aplikacije za starije računare

Većina svakodnevnih zadataka se može obaviti koristeći isključivo tekstualne programe. Za više detalja pogledajte Osnovne komande. Ipak, mnogi korisnici, a pogotovo apsolutni početnici, traže da rade sa čisto grafičkim (GUI) aplikacijama. Ovdje ćemo navesti neke od GUI aplikacija koje pokazuju solidne performanse i na starijim računarima.

File Manager:

Internet browseri:

Mail klijenti:

Office aplikacije:

 


Najnoviju verziju dokumentacije potrazite na sajtu start.linux.org.ba