ZAMGERNovosti
O projektu
Screenshots - uskoro!
Buduće verzije
Download
Development
Projekti
Prijavite bug
Kontakt
ZAMGER @ ETF

Novosti

13. 11. 2014 (Četvrtak): Komponenta Zamgera koja se koristi za automatsko pregledanje i ocjenjivanje studentskih zadaća iz oblasti programiranja objavljena je kao zaseban projekat pod nazivom buildservice. Buildservice se može koristiti u sprezi sa web servisom ili kao zaseban web servis za kompajliranje, izvršavanje, debugovanje, testiranje i profiliranje programa. U narednim danima očekujte znatno dorađivanje dokumentacije za buildservice i minimalnu demo-stranicu koja igra ulogu "serverske strane" a vrlo jednostavno se može proširiti u npr. sistem za takmičenja iz programiranja. Slobodno se možete uključiti u razvoj!

28. 2. 2014 (Petak): Zamger je danas i definitivno prebačen na Github, a u narednim danima će biti ažurirani i svi linkovi na ovoj stranici. Link na projekat.

U međuvremenu, van repozitorija je nastao jako veliki broj izmjena koje će sada trebati integrisati nazad na repozitorij. Budući da u ovom trenutku vrlo intenzivno radim na doktoratu (prije par mjeseci sam imao odbranu prijedloga teme, a za par mjeseci ću prezentovati rad na konferenciji u Slovačkoj), ne mogu sa sigurnošću reći kada će te izmjene biti objavljene. Ubrzo nakon što to uradim ću vjerovatno i objaviti verziju 4.3. Možete pratiti ovaj sajt za više informacija.

23. 2. 2014 (Nedjelja): ETF Forge server na kojem se do sada hostirao Zamger projekat je i definitivno ukinut i neće biti više korišten. Tim povodom Zamger će biti prebačen na GitHub servis za hostiranje projekata, što sam svakako planirao već duže vrijeme. Biće prebačena i kompletna historija razvoja Zamgera. Svi koji su imali commite na Forge serveru, a koji imaju GitHub account i žele da taj account bude povezan sa njihovim izmjenama trebaju mi se javiti u narednih dan-dva budući da je ovo uvezivanje operacija koja se radi prilikom importa repozitorija i ne može se naknadno izvršiti. Naravno, u svakom slučaju će pored vaših commita ostati vaš username koji odgovara Zamger username-u.

Tom prilikom licenca projekta će biti promijenjena na Affero GPL licencu. Više informacija o Affero GPL. Mislim da je ova promjena korisna za budući razvoj Zamger projekta. Ako imate bilo kakvih primjedbi ili komentara na ovu promjenu molim vas da mi javite odmah.

3. 9. 2013 (Utorak): Mogli ste primijetiti da je Forge server nedostupan od sredine ljeta (otprilike). Nakon najnovijih poteškoća sa informacionim sistemom ETFa (koje nisu povezane) upitno je kada će Forge server biti osposobljen. U međuvremenu svi koji žele mogu se meni obratiti za pristup izvornom kodu Zamgera. Pratite ovu stranicu za eventualne novije obavijesti.

12. 7. 2012 (Četvrtak): Sa zadovoljstvom obavještavam da je objavljena verzija 4.2 Zamgera, tačno 2 godine nakon izlaska verzije 4.1.1. Možete je preuzeti na download stranici. Kao što ste mogli primijetiti, u više navrata je "zamrznut" razvoj Zamgera kako bi se objavila verzija 4.2 ali novi zahtjevi i projekti su pristizali, a kako nisam imao povratnih informacija od korisnika Zamgera van ETFa (kojih ima), jednostavno mi je bilo mrsko gubiti vrijeme na pakovanje i cleanup :).

Spisak novih mogućnosti je prevelik da bi stao na ovu stranicu, pa predlažem da pročitate ChangeLog. Možete vidjeti da je verzija 4.2 po broju izmjena ekvivalentna barem 3 verzije koje su trebale izaći u međuvremenu. Upgrade na novu verziju je naravno strogo preporučen, pogotovo zbog niza popravljenih bugova od kojih su neki vezani za sigurnost.

Naravno moram se i zahvaliti svima koji su učestvovali

Verzija 4.3 bi trebala izaći znatno brže, a uključivaće između ostalog:
- prelazak sa MyISAM engine na InnoDB
- kompletan akademski Human Resource Management (HRM) sistem
- praćenje angažmana u nastavi i kalkulacija norme
- redizajniran logging (što će ujedno riješiti neke probleme sa performansama)
- standardizovan uvoz/izvoz podataka u XML formatu
- eksperimentalna podrška za web servise bazirana na v5 branchu
- ljepše i savremenije notifikacije o porukama i događajima, mogućnost prijavljivanja studenata za razne događaje uz integraciju sa kalendarom (rasporedom) itd.

Većina ovih stvari je već napravljena na trunku ili van repozitorija, tako da ćemo pokušati objaviti ovu verziju prije kraja godine, odnosno funkcionalnosti će biti puštene na ETFu već u akademskoj 2012/2013. godini. Naravno nastavlja se i rad na verziji 5 koju smo spominjali ranije, a koja će ponuditi redizajn baze, nezavisnost o DB serveru, kompletnu modernizaciju GUIja uz primjenu Web 2.0 tehnologija itd. Ako želite ove stvari da ugledate brže, slobodno se uključite u razvoj!
 

Starije novostiZamger je objavljen pod GNU Affero General Public License.
Copyright (c) Vedran Ljubović i drugi 2006-2014
Zadnji update sajta: 13. 11. 2014.