ZAMGERNovosti
O projektu
Screenshots - uskoro!
Buduće verzije
Download
Development
Projekti
Prijavite bug
Kontakt
ZAMGER @ ETF

O projektu Zamger

ZAMGER je web aplikacija nastala kao odgovor na specifične potrebe "bolonjskog procesa" na Elektrotehničkom fakultetu Sarajevo. Pažljivom evaluacijom postojećih rješenja utvrdili smo da ne postoji nijedan open-source projekat koji bi nudio tačno sljedeći set mogućnosti:

  • praćenje prisustva studenata na vježbama
  • slanje zadaća u C-u i C++u uz mogućnost automatske kontrole njihove (sintaksne) ispravnosti i plagijarizma
  • jednostavan i pregledan izvještaj sa sumom bodova iz prethodne dvije kategorije koji studenti mogu odštampati, kopirati u Word i slično
  • sve upakovano na način dovoljno jednostavan i privlačan da ga mogu koristiti studenti koji se prvi put sreću sa računarima i nastavnici koji nisu vični web aplikacijama i možda bi radije koristili Excel tabele.

ZAMGER je rađen za PHP+MySQL a neke mogućnosti rade samo na serverima zasnovanim na Linuxu (ili UNIXoidima). Obilato se koristi Crystal SVG tema ikona koja je takođe objavljena pod GPLom. Zamger koristi GeSHi - Generic Syntax Highlighter (drugi link) i FPDF biblioteku za generisanje PDFa.

 

VERZIJE

Verzija 1 je korištena za predmete Osnove računarstva i Tehnike programiranja u akademskoj 2005/2006 godini. Imala je tek najosnovniji formular za bilježenje prisustva i unos bodova za zadaće (ispostavilo se, ne baš odgovarajući), kao i izvještaj za studente.

Verzija 2 je korištena za predmet Osnove računarstva u akademskoj 2006/2007. Zamger dobija puno kvalitetniji admin interfejs koristeći AJAH (Asynchronous Javascript And Html) kao i interfejs za slanje zadaća. Dosta novih mogućnosti dodano je u hodu za vrijeme korištenja.

Glavne novosti u v3.0 su podrška za više predmeta (uz prateći panel za administraciju predmeta), kao i podrška za zadaće-attachmente. Nakon uspješnog testiranja u 2006/2007, verzija 3.0 se u zimskom semestru akademske 2007/2008 godine koristila na 5 predmeta na ETFu. Verzija 3.5 je uvela interfejs za studentsku službu i administratora, te je struktura baze podataka poopštena kako bi se omogućio rad na proizvoljnom broju predmeta.

U verziji 4 Zamger je u potpunosti prepisan, čime je omogućena bolja modularnost, lakše usavršavanje i razvoj, razrađene programske interfejse za nastavnike, saradnike, studentsku službu, administratora i studente, uz precizno razdvajanje privilegija, bolju sigurnost itd. Glavna motivacija za razvoj ove verzije je činjenica da je od akademske 2008/2009 godine, odlukom prodekana za nastavu Elektrotehničkog fakulteta, korištenje Zamgera postalo obavezno svim nastavnicima i saradnicima na fakultetu te studentskoj službi. Zamger je korišten za obradu prijemnog ispita na ETFu te izračunavanje statistika prolaznosti, a retroaktivno su unesene ocjene za sve predmete održane po bolonjskom programu. Na verziji 4.0 radila su i dva studenta ETFa u okviru svojih diplomskih/bakalaureatskih radova. Na ljeto 2008. godine Zamger je korišten i na Mašinskom fakultetu u Sarajevu za obradu prijemnog ispita.Zamger je objavljen pod GNU General Public License.
Copyright (c) Vedran Ljubović i drugi 2006-2009
Zadnji update sajta: 22. 11. 2009.