ZAMGERNovosti
O projektu
Screenshots - uskoro!
Buduće verzije
Download
Development
Projekti
Prijavite bug
Kontakt
ZAMGER @ ETF

Arhivirane novosti

4. 7. 2012 (Srijeda): Rad na Zamgeru se malo usporio zbog porodičnih obaveza, rada na doktoratu i preuzimanja 3 nova predmeta (!?) Ipak nadam se da će i od toga biti efekta jer je sada po prvi put PHP zvanično uvršten u nastavne planove i programe, obrađuje se poprilično detaljno a poseban akcenat je stavljen na sigurnost.
Razvoj Zamgera se nastavlja što se može vidjeti na repozitoriju, završeno je sve što je originalno planirano za verziju 4.2 i dosta toga planiranog za verziju 4.3. Verzija 4.2 bi trebala biti objavljena vrlo brzo. Ako ste zainteresirani za neke posebne mogućnosti, kontaktirajte me preko ove kontakt forme.
 

2. 10. 2011 (Nedjelja): Zbog problema sa performansama, fakultetska Redmine instalacija (ETF Forge) prebačena je sa Webrick servera na Apache mod_passenger. Posljedica toga je da su svi URLovi oblika http://f.etf.unsa.ba:3000/nesto sada postali http://f.etf.unsa.ba/redmine/nesto. Popravio sam retroaktivno sve linkove na ovoj stranici, ali vas molim da ažurirate i svoje linkove ako ih imate.
 

16. 9. 2011 (Petak): Kroz seminarske radove u sklopu predmeta Softverski inženjering studenti su uradili jedan veći broj zahtjeva i želja izlistanih na roadmap stranici i za to dobili zaslužene ocjene. Ovo je svakako lijepa vijest. U narednom periodu ovaj kod će biti deployan na fakultetsku instalaciju Zamgera što će ujedno počistiti i preostale bugove (trenutna verzija na SVNu je vjerovatno poprilično broken).
 

1. 8. 2011 (Ponedjeljak): Evo da i ja malo imitiram Linusa :) ... Započet je rad na v5 branchu Zamgera koji predstavlja temeljit rewrite. Okačeno je i nešto dokumentacije.
(Vjerovatno ću u narednom periodu početi koristiti Google+ kao jednu vrstu bloga, pa predlažem da tamo pratite redovnije informacije o razvoju Zamgera.)
 

22. 4. 2011 (Petak): Na Petom savjetovanju o reformi visokog obrazovanja Univerziteta u Sarajevu, koje je pod nazivom "Daljnji trendovi reforme visokog obrazovanja po bolonjskim principima" održan 14. i 15. aprila 2011., prezentovan je i Zamger! Kolegica Elma Džanko iz službi ETFa prezentovala je rad pod naslovom Tehnološka podrška za automatizaciju praćenja uspješnosti obrazovnog procesa na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu (PPT). Rad je naišao na puno odobravanje prisutnih kolega sa Grupacije tehničkih nauka. Nadajmo se da će kolege podržati uvođenje Zamgera u primjenu na svojim fakultetima.
Više informacija o savjetovanju možete naći na sajtu Univerziteta u Sarajevu.

Sve informacije o Zamgeru koje vas interesuju možete dobiti na štandu ETFa na Sajmu Univerziteta u Sarajevu koji će se do 25. aprila održavati u KSC Skenderija.
 

7. 2. 2011 (Utorak): I ove godine u pripremi je određeni broj završnih radova vezanih za Zamger. Njihove teme uglavnom su vezane za buduću verziju Zamger 5 koja će predstavljati značajan rewrite koda i vjerovatno prelazak na neke druge tehnologije. U međuvremenu sve mogućnosti koje su do sada implementirane u pripremi su za verziju 4.2. Planiranje i napredak verzija 4.2 i 4.3 možete pratiti koristeći Roadmap mogućnost Redmine-a na adresi: http://f.etf.unsa.ba:3000/projects/zamger/roadmap.
 

12. 10. 2010 (Utorak): Sa žaljenjem obavještavamo da je naš testni server (na adresi 195.130.59.135) i definitivno ispustio dušu. Podsjećam da je u pitanju bio desktop računar marke Dtk star nekih 6 godina kojem sam u proteklih par godina više puta mijenjao komponente zbog crkavanja. Pošto je u planu jedna ozbiljnija reorganizacija sistema na ETFu, do daljnjeg nećemo moći imati testni server kao do sada. To će sigurno otežati studentima rad na projektima ali nadajmo se da će se neko rješenje pronaći ubrzo.
U međuvremenu, sam razvoj Zamgera potpuno je premješten na ETF Forge server koji se vrti na odličnoj Redmine platformi. Na linku http://f.etf.unsa.ba:3000/projects/zamger/ naći ćete SVN repozitorij i bazu bugova. SVN je već migriran a migracija bugova je u toku (vjerovatno nećemo migrirati zatvorene bugove zbog kompleksnosti migracije Bugzilla -> Redmine). U budućnosti, ako se ETF Forge stabilizuje, moguće je da ću kompletnu ovu stranicu migrirati na Redmine!
 

13. 7. 2010 (Utorak): U modulu za ankete koji je dodat u verziji 4.1 Zamgera uočeno je nekoliko ozbiljnijih sigurnosnih propusta. Ovi propusti su već odavno popravljeni na SVNu kao i na ETF instalaciji. U međuvremenu, korisnicima Zamgera preporučujemo da instaliraju verziju 4.1.1 u kojoj su svi moduli vezani sa ankete jednostavno isključeni.
Kao i ranije, point release (verija x.x.1) ne sadrži izmjene baze niti konfiguracijskih datoteka, tako da ga je dovoljno samo prekopirati preko postojeće instalacije Zamgera. Naravno, sve datoteke koje ste modifikovali (npr. lib/config.php) treba backupovati. Pored spomenute sigurnosne ispravke, verzija 4.1.1 sadrži niz sitnijih i ne baš tako sitnih ispravki koje su uočene tokom upotrebe sistema na ETFu o kojima možete čitati u ChangeLog datoteci.
 

15. 3. 2010 (Ponedjeljak): I ove godine je odobren određeni broj završnih radova na temu Zamgera. To su:
Hani Zahirović, "Podešavanje tipa predmeta u studentskom informacionom sistemu"
Admir Halilović, "Kreiranje rasporeda na nivou predmeta"
Denijal Ćatović, "Analiza nivoa pristupa u studentskom informacionom sistemu" - ovaj rad se brani kod mentora prof. dr Novice Nosovića, na predmetu Softverski inženjering.
Pored ovoga, na predmetu Softverski inženjering biće urađen i određeni broj seminarskih radova na temu Zamgera. Šta drugo reći nego, poželimo im sreću! :)
 

22. 11. 2009 (Nedjelja): Primijetio sam da moj trenutni hosting dekompresuje gzip arhivu prilikom downloada! Ukoliko ne uspijete otvoriti fajl, probajte ga preimenovati iz ime.tar.gz u ime.tar, odnosno u komandnoj liniji kucati tar xvf ime.tar.gz umjesto tar xzvf ime.tar.gz.
 

20. 11. 2009 (Petak): Objavljena je nova verzija sistema Zamger v4.1. U ovoj verziji dodan je čitav niz novih opcija i mogućnosti, između ostalog:

 • mogućnost prijavljivanja ispita
 • potpuno anonimne ankete
 • modul za upravljanje projektima, nudi mjesto za komunikaciju između studenata koji rade u manjem timu i nastavnika
 • plan studija, omogućuje automatsko kreiranje predmeta u novoj akademskoj godini i štošta drugog
 • moduli Kolizija i Ugovor o učenju omogućuju studentima izbor predmeta za sljedeću godinu u skladu sa planom studija
 • više instanci istog predmeta (npr. predmet koji je zajednički za više studija) su spojene u prikazu i u bazi, što je zahtijevalo značajan redizajn baze, a time je ukinut i studij "Prva godina studija"
 • znatno unaprijeđen modul za prijemni ispit, omogućuje postojanje više termina prijema za razne cikluse, omogućen upis na studij kroz modul osoba
 • dodan pogled na dosje studenta na predmetu za predmetnog nastavnika (svi podaci vezani za aktivnosti jednog studenta na predmetu, sa mogućnošću izmjene)
 • znatno redizajniran i unaprijeđen kod za: raspored, obavještenja, administraciju predmeta (moguć pregled ponuda kursa i opcije specifične za to), osoba (manuelni upis na predmete, upis na studij, podaci o prijemnom ispitu, bolji status studenta...), administraciju ispita (omogućena promjena i brisanje ispita), grupa i zadaća (moguć download svih zadaća odjednom), promjenu studija (sada je moguće ustvari izvršiti promjenu uz upis studenta na novi studij i predmete), kalkulator prosjeka itd.
 • novi izvještaji: historija, pregled upisanih studenata, statistika predmeta
 • poboljšana provjera isteka sesije za interaktivne kontrole (prisustvo, ispiti, ocjene)
 • unaprijeđena podrška za Internet Explorer
 • više novih opcija u raznim modulima (spisak je predugačak da ga ovdje navedemo), kao i veliki broj ispravljenih grešaka... Detaljan spisak možete naći u logu izmjena (rad na v4.1 je započet sa SVN revizijom 186, što sam propustio markirati u logu).

Ovom prilikom se želim zahvaliti svima koji su doprinijeli testiranju i unaprjeđenju Zamgera, prije svega studentima koji su odbranili završne radove na temu Zamgera (Haris Agić, Admir Herić, Nermin Softić), te mentorima koji su podržali radove na temu Zamgera (prof. Šupić i prof. Šabić). Takođe se želim zahvaliti i svima onima koji su mi slali brojne sugestije, neke od njih korisne, a neke ne pretjerano :)
 

22. 6. 2009 (Ponedjeljak): U toku rada na novoj verziji Zamgera, otkriveno je više grešaka i napravljeno dosta ispravki koje su uspješno spojene sa kodom verzije 4.0 na takav način da to nije uticalo na ponašanje sistema i kompatibilnost. Stoga sam odlučio da objavim verziju 4.0.1 koju već možete preuzeti i na download stranici. Ova verzija se može instalirati preko verzije 4.0 bez mijenjanja baze podataka ili config.php datoteke. Neprečišćen spisak ispravki može se naći u Changelog datoteci.
 

6. 3. 2009 (Petak): Potvrđene su sljedeće teme i kandidati za završne radove 2009. godine:
Nermin Softić, "Modul za anketiranje studenata u sklopu QA inicijative"
Admir Herić, "Modul za prijavu ispita"
Haris Agić, "Upravljanje projektima".
Pored ovoga, još jedan broj radova na temu Zamgera će se raditi kod mentora prof. dr Zlatana Šabića.
 

26. 2. 2009 (Četvrtak): Na SVN su postavljene stare verzije Zamgera u folder branches radi reference. Pregledajući ove stare verzije uočio sam da u download sekciji umjesto verzije 3.0 arhiva sadrži kod nešto starije beta verzije. Ovo je sada ispravljeno.
 

19. 2. 2009 (Četvrtak): Uz veliko izvinjenje zbog poduže pauze sa ažuriranjem ove stranice (i ujedno samog Zamger projekta), konačno je kucnuo čas da objavimo i Zamger v4.0! Za one koji nisu uposlenici ETFa niti moji poznanici, treba napomenuti da je Zamger od ove godine postao zvanični sistem za podršku nastavi na Elektrotehničkom fakultetu čije je korištenje obavezno. Shodno tome, napravljen je kompletan rewrite odnosno refactoring koda, baza je ponovo isprojektovana. Kod je mnogo čistiji i modularniji, te organizovan u foldere, a napisan je i čitav niz novih modula.

Za korisnike verzije 3.5 slijedi vrlo kratak pregled osnovnih stvari koje su reorganizovane i dodane u novoj verziji:

 • Potpuno redizajniran interfejs za studente, sa aktuelnim informacijama, menijem predmeta, tabelarnim pregledom statusa na predmetu, rasporedom časova, kalkulatorom prosjeka itd.
 • Dodan interni sistem ličnih poruka i obavještenja, slanje obavještenja na mail, RSS feed sa aktuelnostima na predmetu.
 • Razdvojene privilegije nastavnika i saradnika, znatno čistiji interfejs za nastavnike.
 • Omogućeno da ista osoba ima više funkcija (nastavnik, student, studentska služba, administrator sajta).
 • Studenti sada ne moraju biti u grupama (dodana je virtuelna grupa "Svi studenti").
 • Novi moduli u studentskoj službi: prijemni ispit, promjena odsjeka, generisanje rasporeda (iskomentiran), slanje obavještenja za predmete, osobe (univerzalni modul za nastavnike, studente i ostale); dodan čitav niz opcija u panele za osobe i predmete.
 • Novi izvještaji: granični slučajevi, genijalci.
 • Znatno robusniji "AJAH" koji se sada koristi i za prijemni ispit i slanje lične poruke.
 • Modul za profil je pretvoren u formu za zahtjev za promjenu ličnih podataka u informacionom sistemu (ne dozvoljava se automatska promjena, studentska služba mora potvrditi promjenu).
 • Novi moduli za administratora: provjera konzistentnosti baze, podešavanje parametara studija i drugo.
 • Polje "tip predmeta" omogućuje kreiranje alternativnih sistema bodovanja. Bodovi na predmetu se sastoje od komponenti: ispit, prisustvo, zadaća i "fiksna komponenta", pri čemu svaka od komponenti se može bodovati na razne načine (ovaj dio koda nije detaljnije testiran na ETFu zbog needuciranosti korisnika).
 • Centralizovan registry sa modulima, jedinstvena konfiguracija, mnoge korisne funkcije izdvojene u biblioteke. Mnoge od opcija nabrzinu dodanih u verziji 3.5 sada su stabilizovane, dokumentovane, bez neočekivanih ponašanja; što uključuje podršku za LDAP. Naglašavam da je verzija 3.5 izdana nabrzinu, mnoge stvari nisu dovršene, tako da korisnicima koji smatraju verziju 4.0 za overkill preporučujem verziju 3.1.
 • Masa nove dokumentacije ("doc" folder), što uključuje korisnička uputstva za nastavnike, schemu baze, modula, API, upute za instalaciju, skriptu za migriranje baze sa verzije 3.5 itd.
 • Desetine ispravljenih bugova, optimizacija...

Ovim putem bih se želio zahvaliti na doprinosu programerima Eldinu Starčeviću i Kenanu Hodžiću, te studentima i asistentima koji su beta-testirali kod i dali mnoge korisne sugestije: (abecednim redom, nadam se da neću koga izostaviti) Alvin Abdagić, Amila Akagić, Armin Beširović, Teo Eterović, mr Saša Mrdović, mr Samir Ribić, Adisa Sinanović (za sugestije za kalkulator prosjeka), Nedim Skenderović, Ernedin Zajko, kao i svim studentima koji su testirali Zamger u sklopu predmeta "Pouzdanost i kontrola kvalitete softvera" 2008. godine.
 

9. 6. 2008 (Ponedjeljak): Obavještavam sve zainteresovane da je podignut novi Subversion server. Ovaj server sada ima i javni anonymous pristup tako da možete pregledati kod putem weba. U narednim danima ću pod branches folderom uploadovati starije verzije Zamgera, iz historijskih razloga.
 

18. 3. 2008 (Utorak): Sa posebnim zadovoljstvom mogu konačno potvrditi da su dva studenta Odsjeka za računarstvo i informatiku Elektrotehničkog fakulteta preuzeli "diplomske" ili "bakalaureatske" (ne želim diskutovati o titulama ;) ) radove na temu Zamger. U pitanju su Kenan Hodžić koji će pisati rad pod naslovom "Razvoj aplikacije za podršku procesu kreiranja rasporeda", te Eldin Starčević koji će obrađivati temu "Aplikacija za obradu podataka sa prijemnog ispita". Plan je da se oba modula koriste već od sljedeće 2008/2009 akademske godine.

Nadam se da će se diplomski radovi na temu Zamgera pretvoriti u trend, što bi osiguralo dugoročnu održivost projekta Zamger.
 

4. 3. 2008 (Utorak): Obavještavamo da je objavljen Zamger v3.5. Verzija 3.5 predstavlja značajno unaprjeđenje u odnosu na 3.1, pri čemu su urađeni i mnogi potpuno novi moduli. No pošto su dva studenta preuzeli bakalaureatske (BoE) radove na temu Zamgera, rad na stablu 3.x je prekinut i pokrenuta je opsežna prepravka koda koja će nositi oznaku verzije 4.0.

U verziji 3.5 donosimo:

 • Dodan novi modul "Studentska služba". Ovaj modul omogućuje kreiranje, brisanje i izmjenu podataka o studentima, nastavnicima i predmetima, te pristup određenim izvještajima. Shodno tome, neke od mogućnosti su "oduzete" nastavnicima.
 • Dodani su izvještaji dostupni nastavnicima i/ili studentskoj službi: index (spisak svih ocjena jednog studenta), progress (detaljniji spisak koji uključuje ostvarene bodove na ispitima), grupe (spisak studenata na predmetu razvrstan po grupama), predmet_full (konačni izvještaj predmeta sa tabelarnim pregledom ostvarenih rezultata), prolaznost (ukupne statistike za semestar), ispit (statistika pojedinog ispita, ukupna prolaznost i prolaznost po grupama).
 • Dodan modul za site administratore. Ovaj modul će ubuduće omogućiti obavljanje svih zadataka bez direktnog čeprkanja po bazi, a za sada nudi se kompaktovanje baze podataka i pregled logova.
 • Dodana mogućnost autentikacije (provjere logina i šifre) putem LDAPa. U slučaju korištenja ove opcije, polje za promjenu šifre postaje zasivljeno (šifra se mijenja negdje drugo).
 • Dodana mogućnost tutorima da ostavljaju komentare na rad studenata (komentari su specifični za labgrupu/predmet i nisu vidljivi studentima niti tutorima sa drugih predmeta)
 • Dodana podrška za tipove ispita: prvi i drugi parcijalni, integralni, usmeni ispit. Dodan unos konačne ocjene.
 • Obzirom da se sada vode podaci o studijima i semestrima, omogućen je unos svih studenata na semestru koji zadovoljavaju uslove, te kopiranje grupa sa drugog predmeta.
 • Prozor sa podacima studenta na spisku grupe dopunjen mnogim korisnim funkcijama.

Tu je i niz ispravljenih bugova i optimizacija. Izdvajamo:

 • Popravljen prikaz popup prozora u Internet Exploreru 6 i Firefox 2.0.
 • Znatno usavršen masovni unos rezultata ispita, te dodan masovni unos zadaća i konačne ocjene.
 • Portabilnije rukovanje zadaćama.
 • Na zahtjev mnogih korisnika ;) implementiran logout.
 • Onima koji žele raditi upgrade, treba naglasiti da je struktura baze znatno izmijenjena.
 • ...te mnogo sitnih ispravki bugova, od kojih sam većinu izazvao gore navedenim izmjenama.

 

19. 1. 2008 (Subota): Zbog nepopravljivog kvara na disku development servera te nedostatka backupa, svi podaci koji su se nalazili na serveru su izgubljeni :( Srećom, sve što je bitno (kod Zamgera i sl.) se nalazilo kod mene na disku. Podignuta je nova Bugzilla (stari bugovi su nažalost izgubljeni zauvijek) a u narednim danima će biti pokrenut i Subversion server. Svi korisnici SVNa mogu se javiti radi importa ključeva.
 

14. 1. 2008 (Ponedjeljak): Nakon polugodišnjeg testiranja, v3.5 je skoro završena. U međuvremenu, započeo je rad na v4.0. Shodno tome, ažurirao sam roadmap sa aktuelnim planovima. Napravljen je i mockup novog interfejsa za studente.

Takođe, obavještavamo da je već neko vrijeme otvoren sistem za prijavu bugova.
 

12. 6. 2007 (Utorak): Objavljen je ZAMGER v3.1. Nove mogućnosti u verziji 3.1:

 • Kod zadaća u C i C++ formatu sada se može testirati izvršavanje na serveru. Potrebno: UNIX-like operativni sistem na serveru, gcc i gdb.
 • Manuelno kreiranje zadaća na serveru (za predmete gdje studenti dostavljaju zadaće u pisanom ili nekom drugom obliku).
 • Novi sistem navigacije kroz zadaće - umjesto strelica lijevo i desno, sada u vrhu svake stranice postoji tabela sa poslanim zadaćama slična onoj sa statusnog ekrana.
 • Generisanje zadaće u PDF formatu radi lakšeg štampanja.

Ispravke bugova i optimizacije:

 • U verziji 3.0 koja je objavljena potkrao se očigledan tipfeler koji je onemogućavao pristup studentskom interfejsu.
 • Javni pregled (Dnevnik) i administracija grupe su značajno optimizovani tako da se sad renderiraju gotovo trenutno (300+ studenata, 5 zadaća...).
 • Bodovi sa zadaće sada se prikazuju na public prikazu samo ako je kompletna zadaća pregledana!
 • Poboljšan rendering u Internet Exploreru na nestandardnim rezolucijama.
 • Riješen je "sigurnosni propust" tako što je ukinuta mogućnost izmjene ličnih podataka (ime, prezime, broj indeksa) u studentskom profilu. I dalje smatram da to nije sigurnosni propust jer je interni ID studenta jedinstven i nepromjenjiv, ali promjena imena predstavlja neugodnost tako da sada samo nastavnici mogu mijenjati ove podatke.
 • Popravljeno više bugova u registraciji ispita (administracija) i dodane nove provjere integriteta podataka.
 • Kod je počišćen i dodano je više komentara.

 

9. 4. 2007 (Ponedjeljak): Objavljen ZAMGER v3.0 final. Preuzmite ga na download stranici. Planovi za buduće verzije.Zamger je objavljen pod GNU Affero General Public License.
Copyright (c) Vedran Ljubović i drugi 2006-2014
Zadnji update sajta: 13. 11. 2014.