ZAMGERNovosti
O projektu
Screenshots - uskoro!
Buduće verzije
Download
Development
Projekti
Prijavite bug
Kontakt
ZAMGER @ ETF

Projekti

Za ideje za projekte konsultujte stranicu Roadmap. Ispod su date još neke ideje koje nisam planirao uraditi, ali ako ima neko zainteresovan može to napraviti. Naravno, uvažiću implementaciju stvari koje nisu na ovom spisku pod uslovom da je ideja dobra i da me kontaktirate prije nego što počnete s radom. (Napomena: Opisi dati ovdje su "slobodnim riječima", odnosno nisu dobri za uključivanje u neku tezu.)


Integracija Zamger <-> Zimbra

Težina: bakalaureat (master?)

Opis: Nova verzija Zimbra-e koja se koristi na ETFu omogućuje kreiranje Zimbra appleta (Zimleta) koji se mogu povezati sa nekom vanjskom web aplikacijom koristeći web servise. No aktuelna verzija Zamger sistema nema podršku za web servise. Potrebno je analizirati Zamger sistem i osmisliti najbolji način da se doda podrška za web servise na pouzdan, jednostavan i siguran način. Zatim treba implementirati one web servise koje bi bilo najinteresantnije pozivati iz Zimleta.

Kandidat:


Provjera konzistentnosti

Težina: bakalaureat

Opis: Potrebno je proći kroz kompletan kod Zamgera i shemu baze, predvidjeti sve moguće situacije kada baza ne bi bila konzistentna, i implementirati provjeru u modul admin/konzistentnost.

U Zamger bazi za neke tabele i relacije nije definisana formalna konzistentnost. Umjesto toga, dozvoljeno je da baza dođe u neke vrste nekonzistentnih stanja koje su posljedica administrativnih "nebuloza" blago rečeno, kako bi se nastava ipak mogla odvijati. Npr. na ETFu je jednom studentu dozvoljeno da sluša određene predmete sa prve godine master studija u "koliziji" iako nije završio bachelor studij, pa samim time nije formalno ni upisan na master studij! Dalje, postoje neki aspekti koji nisu dovršeni npr. međunarodna razmjena studenata. Ideja "soft konzistentnosti" je da postoji modul u admin sekciji koji pobrojava sve takve situacije kako bi se povremeno mogla pokrenuti administrativna procedura za njihovo rješenje. Nažalost, zbog nedostatka vremena modul admin/konzistentnost je vremenom postao nefunkcionalan i sada ga treba ponovo napisati od nule.


Modul za kreiranje plana studija

Težina: seminarski

Opis: U verziji 4.1 dodao sam podršku za plan studija kao i modul studentska/plan_studija. Ovaj modul daje samo read-only pogled na plan. Drugim riječima plan studija se ne može kreirati, odnosno može samo kroz bazu. Napraviti neku vrstu interfejsa za kreiranje plana studija. Nemam šta više reći :)

Kandidat: Fatmir Milanović (seminarski rad iz predmeta Softverski inženjering) - potrebno ponovo uraditi


Vizualno kreiranje grupa

Težina: seminarski

Opis: U ovom trenutku grupe se mogu kreirati metodom masovnog unosa (kroz Excel) i prebacivanjem studenata iz grupe u grupu jednog po jednog. Obje ove metode nisu zadovoljavajuće. Iako je Zamger generalno orjentisan na lakši import podataka iz Excela, mnogi korisnici se žale na to jer ne žele ili ne znaju koristiti Excel (ili neki drugi spreadsheet). Potrebno je kreirati AJAXoliki interfejs gdje se studenti mogu raspoređivati u grupe na brz i pregledan način. Otvoren sam za sve vrste sugestija.

Kandidat:


Integracija Zamger - Moodle

Težina: bakalaureat

Opis: U ovom trenutku na ETFu se koriste dvije courseware aplikacije: Zamger i Moodle (c2.etf.unsa.ba). Nastavnici i studenti su izrazili želju da imaju sve podatke na jednom mjestu, odnosno da ne moraju koristiti dvije aplikacije sa istim ili vrlo sličnim efektom. Kandidat treba istražiti mogućnosti spajanja ove dvije aplikacije u jednu. Mogući rezultati istraživanja mogu biti:
* Moodle kao modul za Zamger
* Zamger kao modul za Moodle
* Prepisivanje pojedinih mogućnosti Moodle-a kao modula za Zamger sa ciljem da se Moodle prestane koristiti
* Obrnuto
* A moguć je i zaključak da se integracija ne može i/ili ne treba raditi. Naravno svaki od ovih zaključaka treba potkrijepiti detaljnom analizom. Konačno kandidat treba eventualno priložiti kod koji je rezultat rada.


Generatori izvještaja

Težina: seminarski

Opis: Zamger u ovom trenutku ima 17 skripti za izvještaje. Svaka od ovih skripti može primiti i određeni broj dodatnih parametara čime se broj potencijalnih izvještaja penje na stotinjak. Naravno, svi ovi izvještaji nisu ponuđeni korisnicima jer bi ih bilo previše. Išlo se logikom da će se dodavati linkovi na izvještaje kako uposlenici budu izražavali želju za njima. Vremenom broj izvještaja se povećavao do nivoa kada su ovi spiskovi linkova postali nepregledni, a svakodnevno pristižu novi zahtjevi za nove parametre postojećih izvještaja.

Da bi se riješio ovaj problem, postojeće linkove na izvještaje treba zamijeniti formama gdje korisnik može podesiti razne parametre izvještaja. Forme trebaju biti organizovane na pregledan i jednostavan način i nuditi samo one opcije za kojima postoji interes. Može se koristiti neki od poznatijih reporting engines za PHP.


Facebook-style poruke i obavještenja

Težina: seminarski / bakalaureat / master

Opis: Zamger RSS modul nudi real-time informaciju o novim porukama, obavještenjima, ocjenama. Pošto većina studenata nije upoznata sa RSSom niti ima RSS reader, poželjno bi bilo nakon RSS update prikazati informaciju u formi AJAX oblačića u nekom ćošku ekrana na koji student može kliknuti za više informacija. Na ovoj platformi bi se zatim mogao napraviti i neki primitivni IM sistem. Vrlo ambiciozan student bi mogao pokušati sve skupa bazirati na XMPP platformi (uključujući i Zamger interni sistem poruka). Pri tome imati na umu da ETF već posjeduje XMPP server u sklopu Zimbre, dakle ne implementirati XMPP server nego samo iskoristiti postojeći.


Modul za masovni unos fiksne komponente

Težina: seminarski

Opis: Bodovi na jednom predmetu su organizovani u "komponente" koje spadaju u jedan od tipova komponenti: prisustvo, zadaće, ispit, integralni ispit (ispit koji obuhvata dva ili više drugih ispita) i tzv. "fiksna komponenta". Fiksna komponenta se najmanje koristi na ETFu ali je ona najjednostavnija: prosto se unese broj bodova koje student ima iz te komponente :) Komponenta tipa "ispit" se razlikuje po tome što se student prijavljuje za njega i što može više puta izlaziti na isti ispit, kod tipa "zadaca" definisano je X zadaća sa Y zadataka koje se šalju kroz Zamger, a prisustvo je pak tabela časova i studenata sa oznakama prisutan/odsutan. Masovni unos je jedan dobro razrađen modul u Zamgeru koji se koristi da bi se odjednom unijeli rezultati čitavog ispita (umjesto student po student), zadaće ili konačne ocjene.

Dakle, sve što treba je primijeniti postojeći kod (masovni unos) na postojeći tip komponente (fiksna komponenta) pod uslovom da je za dati predmet definisana ijedna komponenta tog tipa.

Za više informacija pogledajte dokumentaciju Zamgera (ovo je u biti vrlo lagan projekat kada shvatite o čemu se radi).

Kandidat:Zamger je objavljen pod GNU General Public License.
Copyright (c) Vedran Ljubović i drugi 2006-2011
Zadnji update sajta: 22. 4. 2011.